"Büszke vagyok, hogy idáig eljutottunk!"

2021.05.14

Gasper Okorn vezetőedzőnket a holnap kezdődő döntő előtt kérdeztük az esélyekről.

Gasper, egy nehéz szezonon vagyunk túl. Milyen érzéseid vannak a holnap kezdődő döntővel kapcsolatban?
Személy szerint nagyon boldog és elégedett vagyok, hogy idáig eljutottunk és itt lehetünk a bajnoki döntőben. Úgy látom, hogy az egész csapat izgatottan várja a holnap kezdődő szériát. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az alapszakasz győztese lesz az ellenfelünk. Az egész rájátszás során hatalmas nyomás volt a fiúkon. Ismert a történet, ha az örök rivális Körmendet nem verjük meg, akkor hatalmas a gond. Az elődöntőben várt minket az a Szeged, aki az egész szezon során egy nagyon érdekes, de sikeres kosárlabdát játszott. Sokan mégis úgy gondolták, hogy kötelező a sima továbbjutás, hisz „csak” a Szeged az ellenfél. A bajnokság és a párharc során is mondtam, a mostani Szeged nem a két évvel ezelőtti erőt képviseli és nem véletlen a TOP 4-es szereplése. Itt vagyunk a döntőben és talán egy kis teher le is esett a vállunkról, hisz most mi vagyunk a „kisebb” csapat, mert a Szolnok lesz az ellenfelünk, aki megnyerte az alapszakaszt. Biztos vagyok benne, hogy mindkét csapat motiváltan lép pályára, hisz ez a bajnokság döntője. Hatalmas küzdelem lesz mindegyik mérkőzésen, igazi háborúra számítok, ahol apró dolgok fognak dönteni, és minden mérkőzés egy új csata lesz! Ennek ellenére nem szabad elfelejtenünk, hogy ez a két csapat fogja képviselni a magyar kosárlabdát, hisz az összes mérkőzést közvetíteni fogja a TV. Ellenfelek leszünk, nem pedig ellenségek, végig sportemberként kell viselkednünk és méltón akarjuk képviselni ezt a sportágat!

Az idei szezonban a Szolnok csapata ellen egy győzelmet tudtunk szerezni, de kétszer vesztesen hagytuk el a pályát. Az a győzelem viszont Kupadöntőt ért, mondhatjuk, hogy azon a mérkőzésen találtunk választ a Szolnok játékára?
Véleményem szerint mindhárom mérkőzés teljesen más volt. Az első egymás elleni alapszakasz mérkőzésen két kulcs játékosunk is hiányzott, emellett a Szolnok jó formában volt és remekül játszottak ellenünk. Idegenben egy nagyon jó, végletekig kiélezett mérkőzést játszottunk ellenük, ahol bármi megtörténhetett volna, de végül ők nyertek. A Kupa is egy érdekes történet volt, mert ha visszagondolok, az egész bajnokság során a „Magyar Kupa hét” alatt voltunk egyedül 100%-osak és tudtunk teljes kerettel edzeni és pályára lépni. Ennek meg is lett az eredménye, hisz sikerült a Szolnokot legyőzni az elődöntőben, majd a DEAC ellen sikerült megszerezni a Falco történetének első Magyar Kupa győzelmét!

Említetted, hogy nehéz szezonon vagyunk túl. Milyen körülmények nehezítették a csapat munkáját?
Nagyon sok minden történt ebben a néhány hónapban. Több, tőlünk teljesen független esemény befolyásolta a bajnokságunkat. Talán ez volt a legfrusztrálóbb, hogy olyan dolgok történtek velünk, amikre nem tudtunk előre felkészülni és nem tehettünk ellene semmit. Például háromszor voltunk karanténban, így rengeteg elhalasztott mérkőzést kellett rövid időn belül pótolnunk. Ez nemcsak fizikálisan, de pszichésen is megterhelő időszak volt. Mégis ha visszagondolok ezekre a hetekre, akkor érzem csak át, hogy milyen sikeres szezon van mögöttünk. Az utolsó csoportmérkőzésig volt esélyünk bejutni a Kosárlabda Bajnokok Ligájának legjobb 16 csapata közé. Második helyen zártuk az alapszakaszt, majd történelmi sikert arattunk a Magyar Kupában. Most pedig negyeddöntőt és az elődöntőt is sikeresen lezárva itt vagyunk a bajnoki döntőben, ahol bármi megtörténhet. Nagyon büszke vagyok a csapatomra és nyugodtan tekintek az előttünk álló feladatra!

A Szolnok alapszakaszgyőztesként pálya előnyt is szerzett a döntőre. Mennyire fogja befolyásolni ez az esélyeket?
Minden bizonnyal nagy segítség a Szolnoknak, hogy Ők kezdhetik hazai pályán a párharcot. Biztos vagyok benne, hogy remek hangulat vár minket a Tiszaligeti Városi Sportcsarnokban. Én úgy gondolom, hogy apró, pici dolgok fognak dönteni. Melyik csapatnál lesz egy kiugró teljesítmény? Ki, hogy fog reagálni arra, hogy idegenben kell pályára lépni? Melyik csapat képes újat mutatni a másiknak? Egy biztos, senkinek sem lesz könnyű dolga.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy melyik csapat esélyesebb a végső győzelemre. Csapatunk mellett a magyar mag erősségét emelték ki a szakértők. Mit gondolsz erről?
Ha csak azt nézzük, hogy kinél hány válogatott játékos van a keretben, akkor persze, könnyen mondhatjuk ezt, csakhogy a Szolnok játéka különbözik a miénktől. A Subotic – Cakarun - Badzim trió az egész szezon során remekül és kiegyensúlyozottan teljesített. Gibson személyében van egy olyan játékosuk, aki bármikor képes zsinórban 3-4 triplát is elsüllyeszteni. Angelo Warner nagyon jól illeszkedik ebbe a csapatjátékba és ha csak a statisztikáit nézzük meg, akkor azt is mondhatnánk, hogy visszafogottan teljesített az alapszakaszban és a Kupában is. A DEAC elleni elődöntőben, amikor szükség volt rá mégis képes volt klasszis teljesítményre. A magyar mag is szépen fel lett építve. Nehéz felkészülni Pongóból és Kovácsból, mert sose lehet tudni, mire számíthatunk tőlük. Zsíros és Juhos is bizonyította már, hogy nem szívbajos játékosok és képesek nagyon fontos szituációkban is pontot szerezni. A felsorolásból is látszik, hogy a Szolnoknak hosszabb a kispadja, ezért Gasper Potocnik könnyebben tud belenyúlni a rotációba. Fontos lesz, hogy a saját játékunkra tudjunk koncentrálni és a párharc során végig higgadtak tudjunk maradni.
 Hozzászólások

2021/2022-es bajnoki szezontabella

H Csapat M Gy V Dp Kp Rel.p.
1. Falco 2 2 0 197 143 1.00
2. BC Körmend 2 2 0 162 152 1.00
3. DEAC 1 1 0 79 65 1.00
4. Sopron 1 1 0 86 80 1.00
5. Szolnok 1 1 0 77 76 1.00
6. Kaposvári KK 2 1 1 151 142 0.75
7. ZTE KK 2 1 1 150 151 0.75
8. Alba Fehérvár 2 1 1 172 202 0.75
9. Kecskemét 2 1 1 139 149 0.75
10. Szedeák 1 0 0 76 77 0.50
11. ASE Paks 1 0 1 104 106 0.50
12. OSE 2 0 2 152 164 0.50
13. Nyíregyháza 1 0 2 140 156 0.50
14. Pécs 1 0 1 77 99 0.50