Örömmel tölt el, hogy a Falco edzője lehetek!

2020.11.14

Gasper Okorn a BCL podcastjének vendége volt. 

Csapatunk vezetőedzője a Kosárlabda Bajnokok Ligájának saját műsorában a Coast to Coast podcastben beszélt a Falco fejlődéséről, három válogatott játékosunkról és Gráczer Györgyről. A teljes - angol - anyagot itt találjátok. 

Lublin elleni győzelemmel kezdték a szezont, mennyire volt fontos a hazai BCL győzelem?
Nagyon értékes győzelmet arattunk a Lublin ellen. A csoportok újraosztásakor látható volt, hogy a két favorit a Casademont Zaragoza és a Nizhniy Novgorod lesz. A 4 csapatos csoportok miatt összesen 6 mérkőzés lesz eldönteni a továbbjutást, így 1-1 győzelemnek még nagyobb jelentősége lesz. Úgy érzem, a Lublin ellen megmutattuk, hogy van helyünk a BCL-ben.

Ahogy említette nagyon erős a ’D’ jelű csoport. Mit gondol, mi kell a továbbjutáshoz?
Szeptemberben, amikor a BCL bejelentette az új lebonyolítást és megkaptuk az új csoportsorsolásokat, jól lehetett látni, hogy az orosz és spanyol riválisunk a továbbjutás várományosai. Mindkét klub erősebb bajnokságban játszik és klasszis kosárlabdázók alkotják a keretüket. Elég Benzingre, vagy Brussinóra gondolni, akik egytől-egyig remek játékosok. A Zaragoza szereplése meglepett, hogy mindkét mérkőzésén bravúros kosárral tudott csak nyerni, de ilyen a kosárlabda, a győzelmet pedig nem kell megmagyarázni. A tavalyi szereplésünkből kiindulva hazai pályán bárkire veszélyesek lehetünk, de az Aréna Savarián kívül is győzelmeket kell szereznünk, hogy reális cél lehessen a TOP16.

Több helyen is volt vezetőedző, hova tudná elhelyezni jelenlegi csapatát?
Amikor Magyarországra jöttem, úgy gondoltam, hogy egy nagy lépést teszek előre. Több ligában is lett volna lehetőségem edzősködni, de egy olyan helyre vágytam, ahol több évig számítanak Rám és tisztán látható a klub 4-5 éves terve. Szombathelyen láttam, hogy rengeteg lehetőség van és a klub fejlődni akar, és ebben én is részt akartam venni. Úgy látom, évről-évre tudtunk, tudunk fejlődni. Sajnos ez a COVID helyzet nem a legideálisabb, kicsit megtörte az utunkat, de lépésről-lépésre gondolkodunk, és úgy érzem, fejlődünk. Az elején nem sokat tudtam a magyar bajnokságról, de most mondhatom, hogy fejlődik a honi kosárlabda és nagyon jó lehetőségek vannak a ligában. Jó érzéssel tölt el, hogy azt látom, Szombathelyen mindenki azért dolgozik, hogy a klub szintet lépjen.

A magyar bajnokságot sok elemző gyengébbnek tartja, mint a legtöbb, BCL-ben megforduló csapatét. Mit gondol a hazai bajnokság mérkőzései segítik a BCL-re való felkészülést?
Véleményem szerint a magyar bajnokság folyamatosan fejlődik és a magyar kosárlabda jó irányba halad. Tavaly minden meccsen meg kellett küzdenünk a győzelemért, és az idei bajnokság csak még erősebb lett. Lassan nem találni olyan csapatot, ahol ne lenne legalább egy, európai bajnokságban már bizonyított légiós. Klubunk erős kerettel rendelkezik tavaly 4, idén 3 válogatott játékos erősíti a Falcot. A tavalyi és idei BL szereplésünkkel kis figyelem irányul a magyar kosárlabdára, amiből nemcsak a csapatunk tud profitálni.

Mi a véleménye az idei csapatról, hisz elég nagy átalakuláson esett át a keret.
Igen, rengeteg változás történt. Márciusban véget ért a bajnokság, így rengeteg időnk volt felkészülni a 2020/21-es szezonra. Számítottunk rá, hogy a válogatott játékosaink – Perl Zoltán, Váradi Benedek, Benke Szilárd és Márkó Filipovity – maradni fognak, de nyár végén Filipovity mégis csapatot váltott. Reagálnunk kellett és azt kell, mondjam, jól sikerült. Több helyen is változás történt. Reddiccet szerettük volna megtartani, de sajnos nem tudtunk versenyzeni a komolyabb klubok ajánlataival, az Ő helyére érkezett Searcy. Filipovityot Miloseviccsel és Evannal sikerült pótolnunk. Cseréltünk irányító poszton is, de nem azért, mert nem kedveltem Hooker játékát. Ő egy remek játékos, sőt védő oldalon, európai szinten is komoly játékerőt képvisel, de erre a szezonra egy klasszikus irányítót szerettem volna. Kyan személyében megtaláltuk azt a játékost, aki tudja mozgatni a csapatot és támadásban is képes klasszis teljesítményre. Nagy szerencsénk volt, mert Ő is nyitott volt a magyarországi játékra, ami valljuk be, ritka. Nem vagyunk egy Seria 'A', vagy Bundesliga, így nagyon örültünk Kyan nyitottságának.

Mi a helyzet azokkal a játékosokkal, akik a csapat gerincét adják. Itt most Perl Zoltánra, Váradi Benedekre és Benke Szilárdra gondolok. Mi a véleménye Róluk, mint játékosról?
Nagyon ritka, hogy egy csapatban két hazai kötődésű játékos is szerepeljen, mert Zolin kívül Váradi Benedek is szombathelyi. Ez az egyik kulcsa csapatunk sikerességének. Látszik mindkét játékoson, hogy mennyire fontos Nekik Szombathely és a szurkolók. Mindketten fiatalok és meghatározóak a nemzeti csapatban és Nekünk meg kell becsülni Őket. Zoli már játszott külföldön, Benedek a nemzetközi csapattal élt meg több nagy mérkőzést. Képesek nemzetközi szinten játszani, ezt a BL-ben és a válogatottban is megmutatták. Rengeteget fejlődtek a tavalyi szezonban és ékkövei a magyar kosárlabdának. Benke Szilárddal kapcsolatban is ugyanezt érzem, mindhárman hasonló utat járhatnak be, mint Márkó Pesaróban, aki napról-napra bizonyít.

Többször említette, hogy a szombathelyi csapatnál mindenki a fejlődésért dolgozik. Így tesz Gráczer György is, aki 40 éve a Falco kötelékébe tartozik. Mit jelent Ő a klub számára?
Magyarországon mindenki ismeri Gráczer Gyurit, persze Európára ez nem igaz, úgyhogy örülök, hogy rákérdezett. Gyuri rengeteget tett és tesz a mai napig, hogy a Falco ilyen szinten működjön. 40 éve igazgatja csapatot és hatalmas érdeme van abban, hogy 2008-ban és 2019-ben bajnok lett a Falco. Ő egy igazi diplomata, mindig nyugodtan és diplomatikusan intézi a klub ügyeit, de mellette minden mérkőzésen ott ül a kispadon és onnan buzdítja a csapatot. Nehéz lenne egy szóban összefoglalni mi is Ő a klub számára, de mondhatjuk, hogy Ő a Falco legfontosabb embere. A játékosoknak és személy szerint nekem is rengeteg motivációt ad, mert él és hal a Falcoért!Hozzászólások

2021/2022-es bajnoki szezontabella

H Csapat M Gy V Dp Kp Rel.p.
1. Falco 2 2 0 197 143 1.00
2. BC Körmend 2 2 0 162 152 1.00
3. DEAC 1 1 0 79 65 1.00
4. Sopron 1 1 0 86 80 1.00
5. Szolnok 1 1 0 77 76 1.00
6. Kaposvári KK 2 1 1 151 142 0.75
7. ZTE KK 2 1 1 150 151 0.75
8. Alba Fehérvár 2 1 1 172 202 0.75
9. Kecskemét 2 1 1 139 149 0.75
10. Szedeák 1 0 0 76 77 0.50
11. ASE Paks 1 0 1 104 106 0.50
12. OSE 2 0 2 152 164 0.50
13. Nyíregyháza 1 0 2 140 156 0.50
14. Pécs 1 0 1 77 99 0.50